Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) arasında Konya Havzasında oluşabilecek obruk riskini azaltmaya yönelik protokol kapsamında AFAD ve Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi, yeni oluşan obrukları inceleme ve araştırma amaçlı Karapınar Bölgesine gezi düzenledi.
İncelemeye AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, AFAD İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Aslan, AFAD İl Müdürlüğü Proje Koordinatör Yardımcısı Yaşar Akkaya, AFAD İl Müdürlüğü İyileştirme Şube Müdürü Hakan Yalvaç, AFAD İl Müdürlüğü Harita Mühendisi Cemalettin Güllüoğlu, Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Obruk Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Arif Delikan, Obruk Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Yeşim Özen, Obruk Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Güler Göçmez katıldı.
Arazi üzerinde değerlendirmelerde bulunan ekip, son yirmi gün içinde oluşan Mısırlı Yaylası pancar ekili arazide 21 m çapında 20 m derinliğinde, Kirkitoğlu Yaylasında mısır ekili arazide uzun ekseni 33 m kısa ekseni 30 m uzunluğunda elips şekilli 21 m derinliğinde, Karakuyu Yaylası pancar tarlasında ise 15 m çapında 1.5 m derinliğinde olan obruklarda ölçümler ve gözlemler yaptı.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Obruk Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Karapınar çevresinde bulunan kayaçların jeolojik yapısı, iklim, yağış ve yeraltı sularının özellikleri nedeniyle geçmişten bu yana obruklar oluşmaktadır. Geçmişte daha yüksek arazilerde ve daha seyrek oluştuklarından çok fazla dikkati çekmeyen obruklar 2000’li yıllardan sonra daha düşük alanlarda ve daha fazla sayıda oluşmaya başladı. Son yıllarda meydana gelen obrukların önemli bir bölümü özellikle pancar ve mısır üretilen tarımsal alanlarda, önemli karayollarının kenarlarında, yerleşim alanlarının içinde, evlerin kenarlarında ve bahçe duvarlarının altında meydana gelmekte olup yöre halkı için ciddi bir risk haline gelmiştir. AFAD İl Müdürlüğümüzle birlikte bölgedeki obrukların tespit edilerek tehlike değerlendirmesi yapılması, can ve mal kayıplarına neden olmaması için bir proje çalışmasını yapmaktayız. Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli akademisyenlerden oluşan 3 farklı araştırma ekibi sahada çalışmalarını yürütmekte. Jeoloji Çalışma Grubu olarak obruk alanlarının jeolojik, mineralojik, petrografik, sedimantolojik, hidrojeolojik ve jeokimyasal özelliklerinin araştırılması kapsamında da çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Son yıllarda özellikle şu an inceleme yaptığımız bölgede Konya – Adana Karayolu’nun kuzeyinde Küpbasan, Yavşançukuru, Çakırca, Eşeli, Mısırlı, Karakuyu, Kirkitoğlu, Seyithacı ve Çukurca Yaylalarını kapsayan alanda 100’ün üzerinde obruk oluşmuştur.” dedi.
Düzenlenen gezide son günlerde oluşan obruklarla ilgili ölçüm ve gözlemler yapıldığını belirten Arık, ekibimizle uzun soluklu bir proje yürüyoruz amacımız, burada yaşayan, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm olabilecek eylem planlarının ortaya konulmasını sağlamak dedi. Arık son olarak, yapılan geziye eşlik eden AFAD İl Müdürü Sayın Yıldız Tosun’a ve AFAD ekibine teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.